Plijesan- uzroci i rješenja

Šta je plijesan i kako je prepoznati?

Plijesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mjestima u vašem domu. Plijesan počinje kao siva ili bijela praškasta nakupina. Postat će crna ili smeđa ako se odmah ne ukloni. Ako osjetite miris plijesni bilo gdje u svom domu, tada imate visoku koncentraciju plijesni. Plijesan je usko povezana sa vlagom i nastaje na mjestima gdje postoji problem sa istom. Najčešće nastaje na hladnim zidnim površinama koje nemaju toplinsku izolaciju ili ventilaciju prostora.

Posljedice plijesni po čovjeka

Riješiti se plijesni nije teško, ali ako se problem ne rješava brzo može imati velike posljedice po zdravlje.

  • Udisanje plijesni može izazvati alergijsku reakciju
  • Može uzrokovati napad astme
  • Može izazvati niz simptoma i bolesti (gljivične infekcije dišnih puteva, pneumonitis, glavobolje i gubitak pamćenja)

Stoga je veoma važno, prije svega, otkriti uzrok vlage i regulirati je, a u slučaju pojave plijesni odstraniti je.

Kako ukloniti plijesan?

Ako ste ovaj problem uočili na vrijeme, dok je plijesan još uvijek u ranim fazama razvoja, onda ovaj problem možete riješiti lagano uz pomoć proizvoda za čišćenje iz kućanstva.

Proizvodi koji uklanjaju plijesan:

Izbjeljivač – učinkovito uklanja plijesan i prilično je jak te ga je potrebno prije upotrebe razrijediti s vodom.

Vodikov peroksid – ima učinak izbjeljivanja, ali djeluje sporije od izbjeljivača

Destilirani bijeli ocat – relativno je nježan pa mogu ostati mrlje od plijesni i može biti potrebno dodatno skidanje mrlja sredstvom za čišćenje.

Ovo su samo neki od načina na koje možete skinuti plijesan sa zidova ukoliko je ona još u razvoju. Ako počnete osjećati miris plijesni u svom domu to znači da se tu nalazi već duže vrijeme i u tom slučaju bi bilo najbolje pozvati profesionalca da je ukloni što prije.

Treba napomenuti da se uklanjanjem plijesni ne rješavate tog problema dugoročno. Uzrok plijesni je vlaga koju treba regulisati jer u suprotnom plijesan će se vraćati. Regulisanje vlage se može postići redovnim čišćenjem i zračenjem prostorija.

Plijesan se ne pojavljuje samo na zidovima. Nerijetko je možete primijetiti i na odjeći, obući, knjigama i kućanskim aparatima međutim, uzrok je uvijek isti – vlaga. Kao što je već rečeno, ukoliko redovno čistite i održavate vaš dom onda ne biste trebali imati problem sa plijesni.

 

 

Pisano 20/03/2023 u kategoriji Dobro je znati

Podijelite ovaj artikal

Back to Top