Prirodni deterdžent za rublje

Prirodno je uvijek najbolje rješenje pa je tako i rublje najbolje prati prirodnim sastojcima kako na koži ne bi nosili odjeću koja je puna štetnih sastojaka. U nastavku vam donosimo jedan od prirodnih recepata za pranje rublja.

Za prirodni deterdžent za rublje će vam biti potrebne 4 kašike sode bikarbone, 30 kapi eteričnog ulja po izboru, 2 litre destilirane vode i 1/5 biljnog sapuna od lavande.

Za dobivenu smjesu vam neće trebati puno novca, a učinkovitost će biti velika. Važno je samo znati da ovaj prirodni deterdžent nije toliko učinkovit za dobivanje snježno bijelog rublja, ali je potpuno sigurno da odjeća nakon pranja neće na sebi imati ostatke opasnih kemikalija.

Isto tako nije potrebno uz korištenje ovog prirodnog deterdženta dodavati prilikom pranja omekšivač u perilicu jer će rublje samo po sebi biti mekano.

Količinu je potrebno dozirati s obzirom na prljavštinu rublja, a dobro je znati i da prirodni deterdžent nije koncentrat. Kod izrade deterdženta potrebno je u posudi zakuhati vodu, maknuti je s vatre i pričekati da se malo ohladi.

Nikada se ne smije koristiti kipuća voda, a kada se voda ohladi i postane ugodno topla treba joj dodati soda bikarbonu i miješati sve dok se soda ne rastopi. Sapun je potrebno naribati u neku zdjelicu te ga zatim dodati u otopinu.

U ovom se postupku ništa ne kuha, a voda mora biti prethodno zakuhana i može koristiti tek kada se ohladi. Važno je samo da temperatura vode bude topla kako bi se soda bikarbona i sapun mogli u potpunosti otopiti.

Sve sastojke je potrebno miješati oko 10 minuta, a kasnije dok se smjesa ne ohladi u potpunosti je potrebno je preliti u plastičnu bocu. Nikako deterdžent nemojte prelijevati u metalnu ili staklenu posudu kako se deterdžent ne bi pretvorio u kamen. Neka posuda ima široki otvor kako bi se deterdžent lako ulijevao.

Najbolje bi čak bilo da se odreže po pola plastična boca od 5 litara i vrh neka posluži kao poklopac. S obzirom na to da deterdžent s vremenom postane gust neće se moći spremiti u bocu s uskim grlom.

Odmah je potrebno deterdžent preliti u bocu u kojoj će stajati, a eterično ulje je potrebno dodati za miris. Najbolje je deterdžent miješati s vremena na vrijeme tijekom par sati dok se u potpunosti ne zgusne i dok se ne ohladi. I na kraju ga samo poklopite i spremite.

Pisano 10/10/2017 u kategoriji Praktično i zabavno

Podijelite ovaj artikal

Back to Top