Savjeti za održavanje vrta

Dolaskom ljeta obično svi želimo urediti svoj vrt tako da bi bio u svom najboljem izdanju za ove duge i tople dane. Mi smo tu da Vam damo par savjeta uz pomoć kojih možete imati svoj vrt iz snova!

Prva, a možemo reći i najbitnija stvar je košnja travnjaka.

Uredan travnjak je osnova za lijep vrt i stoga je posebno važno obratiti pažnju na njegovo redovito održavanje.

Travnjak treba prvi put pokositi kada u proljeće počne vrtlarska sezona. Od tada pa nadalje, idealno je kositi travnjak jednom ili dvaput sedmično do jeseni. Ne biste trebali kositi vlažni travnjak zato što vlati trave nisu čisto odrezane kada su vlažne i posljedično se lijepe. To dovodi do neravnomjernog rezultata rezanja. Za ujednačeni rezni uzorak bez pruga, kosilica bi trebala stršiti širinom približno jednog točka u pokošenu površinu. Također biste uvijek trebali kositi padine vodoravno preko nagiba. Tada nema opasnosti od ozljeda od kosilice ako se poskliznete. Mnogi vrtlari amateri pitaju se koji će vrtni uređaj učiniti travnjak savršenim. Odabir uređaja ovisi o nekoliko kvalitetnih karakteristika uz profil zahtjeva za vlastiti vrt i osobni ukus. Prije svega, novi uređaj za košnju travnjaka trebao bi raditi pouzdano. Ako se odlučite za baterijske uređaje trebali biste moći raditi s baterijom što je duže moguće.

A sada, nekoliko savjeta za pravilno zalijevanje vrta:

Jutro ili sredina prijepodneva idealno je vrijeme za zalijevanje vrta. Osobito ljeti, kada je danju jako vruće, voda tako može postupno curiti u tlo pri još uvijek blagim temperaturama. Vrt nikada ne zalijevajte na podnevnom suncu jer će inače voda brzo ispariti i možda uopće neće prodrijeti u korijenje.

Vodeći princip kod zalijevanja vrta je: redovito zalijevanje je glavni adut! Biljke i gredice stoga treba obilno zalijevati kako bi voda mogla curiti duboko u zemlju i tako doći do korijena. U svakom slučaju, trebali biste izbjegavati svakodnevno zalijevanje vrta. To ne samo da je skupo i energetski zahtjevno, nego uopće nije potrebno.

Trebali biste izbjegavati vrlo hladnu vodu. Hladna voda iz česme uzrokuje stres za većinu biljaka. Bolje je koristiti vodu iz spremnika za vodu i točiti pomoću booster pumpe. Da biste razvili osjećaj koliko je biljci potrebno vode, često je potrebno samo pogledati njeno lišće. Brojni tanki i mekani listovi ukazuju na veliku potrebu za vodom. Biljke s debelim, tvrdim ili dlakavim listovima zahtijevaju manje vode.

Održavanje stabala je također veoma bitan dio održavanja vrta koji se ne mora nužno prepustiti stručnjacima, jer vrlo često i Vi sami možete obaviti izvrstan posao.

Jednom kupljen i pažljivo održavan nakon rada, pribor za održavanje stabala možete koristiti dugi niz godina.

Makaze za grane idealno su prikladne za grane promjera do tri centimetra. Baterijski rezač grana ovdje znatno olakšava rad jer zahtijeva manje sile.

S debljim granama će biti lakše s lančanom pilom. Baterijske lančane pile  idealne su za rezanje drveća jer su lakše od benzinskih pila i pri radu niste izloženi ispušnim plinovima. Međutim, motorne i električne pile smijete koristiti samo ako pritom možete sigurno stajati na tlu, ako ste obučeni penjač po stablima ili imate na raspolaganju berač trešanja.

Pravo vrijeme za rezanje grmlja i grana ovisi o drvu i vrsti rezanja. Ukrasni grmovi se uglavnom režu svake godine kako bi zadržali željeni oblik. Voćke se ne moraju rezati svake godine, ali bi se trebale redovito održavati svake četiri do šest godina. Trebali biste ciljano češće rezati mlada stabla kako biste izbjegli neusklađeni rast. Rezanje grmlja i drveća prije svega znači uklanjanje oboljelih i suvišnih grana. Dok se ukrasni grmovi moraju oblikovati, ciljevi voćaka su dobar prinos voća i opće zdravlje stabala.

Pisano 25/06/2023 u kategoriji Dobro je znati

Podijelite ovaj artikal

Back to Top